Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów

Komunikaty prasowe

11 lipca 2023

Jak zadbać o pracowników w branży HoReCa w myśl zasad zrównoważonego rozwoju?

Prowadzenie zrównoważonego biznesu nie jest możliwe bez zaangażowania pracowników. To oni na co dzień dbają o każdy aspekt w punktach gastronomicznych. Kluczowe jest więc stworzenie takich warunków, aby zespół czuł się doceniony i zmotywowany. Jak więc zadbać o pracowników? Odpowiedź na to i wiele innych pytań znajduje się w e-booku „Zrównoważona restauracja” wydanym przez sieć hurtowni MAKRO Polska. 

więcej
6 lipca 2023

Zero waste to trend czy nowy sposób prowadzenia biznesu?

Idea zero waste, która opiera się na działaniach zapewniających ochronę wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie, zyskuje na popularności. W kontekście branży gastronomicznej to przede wszystkim przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności. Pojawia się pytanie, czy zero waste to trend czy nowy sposób prowadzenia biznesu?

więcej
4 lipca 2023

Zrównoważony rozwój w obliczu trendów w branży HoReCa

Wśród trendów w branży HoReCa można wymienić cyfryzację, stosowanie lokalnych i sezonowych produktów, zainteresowanie kuchniami etnicznymi, potrzebę personalizacji, zdrowe i świadome odżywianie czy zmianę form konsumpcji. Na znaczeniu zyskują również działania związane z poszanowaniem środowiska, społeczności lokalnej i ekonomii. Jak w obliczu trendów prowadzić zrównoważoną restaurację?

więcej
22 czerwca 2023

Relacja z warsztatów „Z ognia”

Sieć hurtowni MAKRO Polska zakończyła kolejny cykl warsztatów skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. „Z ognia” to spotkania poświęcone technikom BBQ, grillowania, wędzenia i pieczenia mięsa z wykorzystaniem niestandardowych przypraw i dodatków. Warsztaty poprowadził Andrzej Andrzejczak, który wspólnie z szefami kuchni Akademii Inspiracji MAKRO przygotowywał dania. Ostatnie spotkanie odbyło się 21 czerwca w Tomaszkowie.

więcej
19 czerwca 2023

Jak zorganizować strefę impulsową, aby pracowała na wyniki w sklepie?

Na osiągnięcie sukcesu przez właściciela sklepu ma wpływ wiele czynników. Jedną ze stref, na którą warto zwrócić uwagę przy organizacji wnętrza, jest obszar przykasowy. O tym, dlaczego jest on tak istotny opowiedzieli Michał Bartyzel, właściciel sklepu ODIDO w Zawoi, Zbigniew Korzec, właściciel sklepu ODIDO w Zabrzu oraz Sebastian Łukasik, właściciel sklepu ODIDO w Łącznej.  

więcej
16 czerwca 2023

MAKRO Polska partnerem XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej dobiegł końca. Wydarzenie to odbyło się 8 czerwca na terenie Regionalnego Centrum Naukowo – Technologicznego w Podzamczu Chęcińskim, Uczestnicy mogli obserwować eliminacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, posłuchać wystąpienia profesora Jarosława Dumanowskiego i Hanny Krajewskiej oraz porozmawiać z wybitnymi szefami kuchni. Fundatorem nagrody dla drugiego miejsca była sieć hurtowni MAKRO Polska.

więcej